søndag 20. oktober 2013


En grunnleggende ferdighet
Som jeg tidligere har skrevet, så er jeg for tiden student. Derfor velger jeg å ta utgangspunkt i norsk, som sannsynligvis er et av de fagene jeg kommer til å undervise mest i. Siden jeg ikke jobber enda, så vet jeg heller ikke helt hvilket trinn jeg kommer til å jobbe på, men jeg velger å ta utgangspunkt i ungdomstrinnet i dette innlegget.

I læreplanen for norsk etter 10. trinn står det ikke så mye om bruk av digitale verktøy. Under mål for muntlig kommunikasjon står det at elevene skal: presentere norskfaglige og tverrfaglige emner med relevant terminologi og formålstjenlig bruk av digitale verktøy og medier. Under målene for skriftlig kommunikasjon står det at elevene skal: orientere seg i store tekstmengder på skjerm og papir for å finne, kombinere og vurdere relevant informasjon i arbeid med faget, og planlegge, utforme og bearbeide egne tekster manuelt og digitalt, og vurdere dem underveis i prosessen ved hjelp av kunnskap om språk og tekst.

Målene er forsåvidt greie. Slik jeg tolker det, er de såpass åpne at de åpner for ulike verktøy og ulik metodikk. Jeg tror at de fleste elevene allerede jobber en god del med bruk av digitale verktøy, for eksempel i muntlige presentasjoner i klassen. De fleste bruker power-point presentasjoner når de presenterer et emne. Ofte vil dette nå vises på et smart-board. Antageligvis har de også funnet informasjon av ulike kvalitet på internett.

Under målene for skriftlig kommunikasjon står det at elevene blant annet skal klare å finne relevant informasjon til faget, og at man skal kunne bearbeide dette digitalt. Dette med å finne relevant informasjon, tror jeg er en nøkkelbegrep vi som lærere må jobbe mye med! Jeg har vært vitne til en del elevpresentasjonen som bygger på kilder av tvilsom kvalitet.

En gang jeg var i praksis i en 10.klasse, testa vi ut om elevene var kritiske til hvilken informasjon de brukte. Vi ba faktisk elevene være kritiske til hvilket innhold de brukte i prosjektet, og la fram kilder til forskjellig stoff, fra både gode og fra mer usikre kilder. På tross av at vi ba elevene om å være kritiske til hva de brukte, brukte de både www.wikipedia.no, og også den elevbaserte sida, www.daria.no. De var heller ikke opptatt av å dobbeltsjekke kildene de hadde valgt. Dette er noe jeg ser ofte, og det er derfor noe jeg kommer til å fokusere på når elevene mine skal bruke nettbaserte kilder.

Målene for bruk av digitale verktøy i KL06 er ofte veldig åpne, men det er alt for få. Til å være en av de fem grunnleggende ferdighetene, så synes jeg at målene til dette har fått en lav prioritering. Jeg tror det fort kan bli sånn at vi som interesserer oss for det bruker det mye, mens de som ikke er så glad i det velger det mest mulig vekk. Allikvel blir samfunnet og da også elevene våre mer og mer vant til, en del av det digitale samfunnet. Så jeg tror at det automatisk vil skje en stor utvikling framover. Da tror jeg at kompetansemålene vil utvikle seg også, kanskje blir det mer spesifikke mål allerede ved neste reform når den måtte komme.

Fordi jeg ikke jobber på en skole enda, så vet jeg ikke hvordan skolene fortolker lærerplanen i norskfaget. Dette er noe jeg gleder meg til å finne ut av neste år.